Mange store norske selskaper mangler et tydelig purpose

TealPowder-5.jpg
 

Mission har vært opptatt av formål eller purpose lenge. Navnet vårt forteller deg noe om det. Allerede i 2001, da vi startet opp, ønsket vi å gå litt dypere i materien enn mange av konkurrentene. Når vi femten år senere undersøkte de gjeldende trender og tanker i internasjonale fora, ikke minst de amerikanske, så vi tydelig hvilken rolle formål – eller purpose – spiller ute i den store verden.

 

I Norge har verdier dominert i bortimot tretti år. Det som gjør at vi i Mission derimot velger å operere med formål, og da for all del gjerne i harmoni med de eksisterende verdiene, er at de går dypere. De forteller noe om hvorfor et selskap eksisterer, og hva selskapet vil her i verden. Formål sier noe om personlighet og indre vilje, mens verdier ofte består av en litt generell ønsketenkning eller en litt omtrentlig programerklæring.

Mission hadde blant annet en teori om at det å tenke på formål ikke var så vanlig her til lands som vi følte at det burde være. Dette var spiren som ga oss lyst til å studere norske selskaper litt nærmere. Hva betyr noe for dem? Hva sier de om seg selv? Hvilket formål har de med alt det de foretar seg?

Resultatet av vår egen faglige nysgjerrighet var at det etter hvert føltes naturlig for oss å utarbeide en rapport som testet noen av våre teorier om rikets tilstand når det gjelder formålstenkning i norsk næringsliv.

The Mission Purpose Report 2017

Det var tre hovedtemaer vi konsentrerte oss om da vi iverksatte en undersøkelse av 100 av de største norske selskapene i Norge, et arbeid som etter hvert kulminerte i det vi kaller The Mission Purpose Report 2017.

Vi undersøkte følgende:

  1. Klarer norske selskaper å differensiere seg ved hjelp av verdier?

  2. Hvor mange norske selskaper har definert sitt eget formål?

  3. Hvordan er lønnsomheten hos de selskapene som har definert sitt formål i forhold til de som ikke har det?

Et lite knippe spørsmål som ga oss noen svært så interessante svar.

Hovedsamarbeidspartner for Design Management Conference på DOGA

Samtidig med at vi la grunnlaget for rapporten ble det informert om at DMI- et internasjonalt institutt for design og design management - for første gang i historien skulle holde sitt meget profesjonelle arrangement i Oslo. Her fikk daglig leder Bård Annweiler mulighet til å holde foredrag for interessante fagfolk fra øverste hylle over hele verden og dessuten arrangere workshop for en del av deltakerne.

 
Fra Missions workshop på DMI-konferansen. Foto: DMI

Fra Missions workshop på DMI-konferansen. Foto: DMI

 

Tilstede hos DOGA, som for øvrig gjorde en glimrende jobb som vertskap under konferansen, var det en rekke sentrale designere og designledere fra selskaper som Johnson & Johnson, Google, Lufthansa, SEB og dessuten forskere og forfattere fra læresteder og institusjoner fra Norge til New Zealand.

 
Forventningsfulle deltakere på DMI-konferansen. Foto: DMI

Forventningsfulle deltakere på DMI-konferansen. Foto: DMI

 

Det viste seg tydelig at de norske resultatene som Mission hadde å fare med i dette kunnskapsrike selskapet, holdt mål også på en internasjonal arena. Mission har nemlig fått stående invitasjon til blant annet høyskoler i både Madrid og San Fransisco, så får tiden vise om det er formålstjenlig å gripe disse mulighetene. Og det er det nok.

Ikke et vondt ord om verken innovasjon eller disrupsjon, men er det ikke vel så viktig å få en dypere klarhet i hvorfor bedriften er til?

En representant fra den andre siden av kloden uttalte at the Mission Purpose Report var meget god og at den antakeligvis like gjerne kunne være skrevet for New Zealand. Det merkelige er kanskje ikke at våre hjemlige norske tall og tanker kan føles så universelle, det merkelige er hvorfor det ikke snakkes om formål på konferanser og liknende arenaer der man er opptatt av norsk næringsliv, norsk arbeidsliv og hva som skal gi oss nordmenn et godt liv. Ikke et vondt ord om verken innovasjon eller disrupsjon, som ofte er et tema her hjemme, men er det ikke vel så viktig å få en dypere klarhet i hvorfor bedriften er til?

Undersøkelser viser for eksempel at det er helt andre ting enn kroner og øre som er avgjørende for den moderne jobbsøker. Det å jobbe for et selskap som har en retning og et formål som gir mening for søkeren, viser seg å være enda viktigere. For den som har funnet seg selv, har mye lettere for å finne andre.

Og det er det det hele handler om. Å kommunisere med omverdenen. For det du finner lengst der inne i deg, er det som kan nå lengst i verden utenfor deg.

Utdrag av funn i The Mission Report 2017

  1. Norske selskaper evner ikke å skille seg ut med verdier. Rapporten viser at verdier som ”Pålitelig” og ”Ansvarlig” brukes av hele 16 av de 100 største norske selskapene.

  2. Det fins mange måter å uttrykke sitt formål på. Vi viser hvordan 20 ledende merkevarer uttrykker sitt formål på ulike måter.

  3. Vi regner formålene til Hydro, Yara, Nordic Choice Hotels, EVRY og Hurtigruten som meningsfulle. Vi synes de dekker de fem kriteriene som et formål burde dekke.

  4. Det fins en rekke grunner til å ha et skikkelig formål. Få med deg de åtte viktigste av dem.

  5. Nå for tiden forventer folk at selskapene de skal kjøpe fra - eller jobbe for - har et formål med det de foretar seg. Vi gir deg de fem viktigste årsakene til at det har skjedd en slik dreining.

 
Previous
Previous

Ikke nok å være ekte: Merkevarer trenger å være personlige

Next
Next

Skill deg ut når du skal bygge en merkevare